Logo

40 procent van Nederlanders vindt werk mentaal zwaar

40 procent van Nederlanders vindt werk mentaal zwaar

15 apr 2025
40 procent van Nederlanders vindt werk mentaal zwaar.png

Werknemerswelzijn blijft de belangrijkste uitdaging voor HR. Behoud, talent acquisition, werknemersbeleving en verloning vormen de andere grootste uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek van SD Worx.

Net als vorig jaar blijft het welzijn van werknemers in 2025 de grootste HR-uitdaging voor Europese werkgevers. Werknemers behouden en werknemersverloop (25 procent) en nieuw talent aanwerven (24 procent) staan op de tweede en derde plek, terwijl werknemersbeleving en -betrokkenheid (23 procent) en verloning (22 procent) de top vijf compleet maken. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek door Europese HR-dienstverlener SD Worx onder ruim 5600 HR-managers en 16.000 werknemers uit zestien Europese landen.

Zien werkgevers dezelfde uitdagingen?

De top vijf van uitdagingen waarmee Europese werkgevers kampen als het gaat om personeelsbeleid is in 2025 nauwelijks veranderd ten opzichte van vorig jaar. Wel is er een daling in de mate waarin werkgevers uitdagingen zien. De top 5 ziet er als volgt uit:

  1. Het welzijn van werknemers (28 procent) – In 2024 was dit nog voor 37 procent van de werkgevers een uitdaging. Ook in Kroatië, Noorwegen en Slovenië zien werkgevers dit als hun allergrootste uitdaging.

  2. Het behoud van werknemers (25 procent) – Dit percentage is gedaald ten opzichte van 2024 (33 procent).

  3. Het aantrekken van nieuwe werknemers (24 procent) – Dit percentage is gedaald ten opzichte van 2024 (34 procent). Met name in België, Frankrijk en Nederland blijft dit een belangrijke uitdaging.

  4. Werknemersbeleving en betrokkenheid (23 procent) – Dit percentage is gedaald ten opzichte van 2024 (27 procent).

  5. Verloning (22 procent) – Deze uitdaging is nieuw op de lijst en stoot daarmee het ontwikkelen van vaardigheden (in 2024 op vijf, met 23 procent) uit de top vijf. Het is dan ook de enige uitdaging in de top vijf die in percentage licht stijgt, van 21 procent in 2024 naar 22 procent in 2025.

Toch zijn er ook HR-uitdagingen die werkgevers in 2025 vaker noemen dan in 2024. Zo beschouwt 17 procent van de Europese werkgevers de naleving van arbeidswet- en regelgeving als een grote uitdaging, tegenover 14 procent in 2024. Ook payrolloptimalisatie (14 procent in 2025 tegenover 11 procent in 2024) en interne mobiliteit en loopbaanmanagement (13 procent in 2025 tegenover 11 procent in 2024) worden vaker genoemd.

40 procent van de Nederlanders vindt werk mentaal zwaar, 18 procent viel hierdoor uit

Veel organisaties worstelen met de mentale gezondheid van hun werknemers. Bijna vier op de tien (39 procent) van de Europese werkgevers beschouwt dit als een uitdaging, en datzelfde geldt voor werknemers, waarvan 38 procent beweert zich niet gezond of fit te voelen tijdens het werk. Daarnaast vindt ruim de helft van de Europese werknemers (56 procent) hun baan mentaal veeleisend en stressvol. Opvallend is dat Nederland hier het laagste scoort van alle landen met 40 procent. De stresservaring varieert in de verschillende leeftijdsgroepen: 46 procent van de Europese jongeren onder de 25 jaar heeft hiermee te maken, bij werknemers tussen de 35-54 jaar stijgt dit naar 57 procent en 55-plussers ervaren ook in ruim 55 procent van de gevallen stress.

In Nederland zat bijna een op de vijf (18 procent) werknemers vorig jaar thuis vanwege mentale gezondheidsproblemen. Dit kwam vaker voor bij de jongere generatie en bij werknemers die op hoog niveau beleidsbeslissingen nemen, zoals senior managers en executives.

Ruim een op de tien actief op zoek naar een andere baan

Hoewel werkgevers het behouden van werknemers als de op één na grootste uitdaging zien, blijven veel werknemers trouw aan hun werkgever. Slechts 13 procent is actief op zoek naar een nieuwe baan buiten de organisatie, en nog eens 13 procent wil veranderen van functie binnen de bestaande organisatie.

Ondanks dat werknemers hun werkgever vaak trouw blijven, ervaren werknemers en werkgevers een tekort aan talent voor alle werkzaamheden. In zowel Nederland als Europa merkt 44 procent van de werknemers dit tekort in hun eigen team. In Europa verwacht 45 procent dat dit de komende jaren nog toeneemt.

“Intern doorgroeien biedt organisaties in deze krappe arbeidsmarkt een kans om talent te behouden en verder te ontwikkelen. Ruim een op de tien werknemers staat hiervoor open. Door werknemers loopbaanbegeleiding en trainingen te bieden, creëren organisaties een cultuur die groei stimuleert en het voor werknemers aantrekkelijk maakt om nieuwe competenties te ontwikkelen. Beide partijen kunnen zich zo flexibel opstellen en zich beter wapenen in de snel veranderende maatschappij. Dat kan zeker bijdragen aan het verminderen van stress op de werkvloer”, zegt Jan Laurijssen, HR Evangelist bij SD Worx.

  

Bron: HR Morgen

Onze partners