
Het project 'Werk inclusief' heeft als doel werkgevers te stimuleren om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. "Het beeld dat mensen met een beperking veel aandacht nodig hebben overheerst", aldus projectleider Marjet van Houten. "Terwijl werkgevers en mensen met een arbeidsbeperking elkaar veel te bieden hebben. Door ze met elkaar in contact te brengen kunnen we koudwatervrees wegnemen."
De kern van de aanpak van Werk Inclusief is de contacthypothese. Mensen veranderen hun gedrag als ze in contact komen met andere praktijken en mensen. De kennis van Movisie over arbeidsparticipatie en een inclusieve arbeidsmarkt voor mensen met een beperking is gebaseerd op een relationele grondslag. Deze gaat een stap verder dan matchen, ontmoeting en onbevooroordeeld selecteren. Het gaat om het actief werken aan onderliggende waarden, patronen en verwachtingen.
Diverse doelgroep
"Onbekend maakt onbemind", vertelt projectleider Marjet van Houten. "Door het maken van contact en het organiseren van ontmoetingen tussen werkgevers onderling en tussen werkgevers en mensen met een arbeidsbeperking kunnen we koudwatervrees bij beide partijen weghalen. Uit onderzoek weten we dat er ten opzichte van mensen met een beperking veel vooroordelen bestaan en dat werkgevers een eenzijdig beeld hebben. Terwijl deze groep mensen heel divers is. Een kenmerk dat ze gemeen hebben is dat ze veel wél kunnen, ambitie hebben, maar dat het hen niet lukt om binnen de huidige kaders aan het werk te komen. Dat ligt lang niet altijd aan hun beperking, maar ook vaak aan het beeld dat er over hun beperking bestaat. Door onder andere te werken met ervaringsdeskundige professionals proberen we vooroordelen weg te nemen."
Tien arbeidsmarktregio's
Werk Inclusief is een opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). "Het ministerie investeert al heel wat jaren in het vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking. Wij hebben nu de mogelijkheid gekregen om hier op een andere manier aandacht aan te geven", vertelt Van Houten. De projectteams gaan in tien arbeidsmarktregio’s aan de slag. In een arbeidsmarktregio werken gemeenten, Werkgeversservicepunten (WSP’s) en UVW samen om mensen aan het werk te helpen. Binnen deze tien specifieke regio’s is een hoge werkgelegenheid dus nog veel ruimte.
Vraaggericht werken
Per regio is een kerngroep bestaande uit WSP’s, UWV, centrumgemeente, verbanden van mensen met een arbeidsbeperking en enkele ervaren werkgevers. "We werken vraaggericht en kijken per regio wat het best passend is", zegt Van Houten. "Een voorbeeld kan zijn dat een regio aan de slag wil met het tegengaan van stigma’s. Dan sluiten we bijvoorbeeld aan bij een project dat een gemeente al is gestart. Of we helpen werkgevers om banen op maat te maken. Het Verwey-Jonker Instituut heeft veel expertise op het vlak van baancreatie en heeft modellen gemaakt die werkgevers kunnen gebruiken." Een andere rol van het Verwey-Jonker Instituut is het in beeld brengen van de uitdagingen en het monitoren van de effecten van het project.
Menukaart
De projectteams organiseren per regio leerkringen waarin werkgevers ervaringen en goede voorbeelden kunnen uitwisselen. Aansluitend organiseert het team ontmoetingen met individuele werkgevers om ‘het eerlijke gesprek’ te voeren. Naast de bijeenkomsten en de individuele gesprekken is er een menukaart met onder andere allerlei trainingen en een Meet and greet van samenwerkingspartner Onbeperkt aan de slag. Hier worden werkgevers met elkaar en met mensen met een arbeidsbeperking in contact gebracht.
Hier vind je het overzicht van Meet&Greets!
Ervaringsdeskundigheid als wegwijzer naar nieuwe routes
Een andere manier om vooroordelen en stigma’s weg te nemen is het werken met ervaringsdeskundige professionals. Naast een medewerker van Movisie en een medewerker van het Verwey-Jonker Instituut sluit in elk projectteam een ervaringsdeskundige professional van bijvoorbeeld de Coalitie voor Inclusie aan. Dit zijn VN-ambassadeurs die advies geven over hoe je als arbeidsmarktregio het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking in de praktijk kunt toepassen. "Het inbrengen van ervaringsdeskundigheid is een belangrijk aspect binnen Werk Inclusief", vertelt Van Houten. "Hierdoor willen we onder andere de blik van de arbeidsmarktregio’s verbreden. De ervaringsdeskundige professionals geven trainingen, leiden sessies en gaan het gesprek met werkgevers aan over praktische bezwaren."
Stapsgewijs is er veel mogelijk
"Ik ben heel blij met het project Werk Inclusief, het past mooi bij de visie van Movisie op hoe we een inclusieve arbeidsmarkt kunnen realiseren en bij projecten waar we al langer mee bezig zijn", zegt Marjet van Houten. "Zoals het Platform Werk Inclusief Beperking, waarin nieuwe wegen naar waardevol werk worden ontwikkeld en zichtbaar gemaakt. Binnen dit platform zien we dat verschillende organisaties op een succesvolle manier ruimte maken voor mensen met een arbeidsbeperking. Met Werk Inclusief kunnen we hier vanuit een iets andere invalshoek verder mee aan de slag. Het is als werkgever niet makkelijk om deze omslag te maken, dat is de realiteit. Maar ik hoop dat werkgevers die zich zorgen maken om de arbeidsmarktkrapte met ons willen onderzoeken wat er wel mogelijk is. En daarbij gebruik maken van inzichten over wat werkt. Zodat we over een jaar terug kunnen kijken op stappen die zijn gezet en ontmoetingen die iets teweeg hebben gebracht."