Logo

Dag van de fitte medewerker: zo motiveer je je medewerkers

Dag van de fitte medewerker: zo motiveer je je medewerkers

3 feb 2025
Dag van de fitte medewerker zo motiveer je je medewerkers.png

Dinsdag 4 februari is de Dag van de Fitte Medewerker. Een goede gelegenheid voor werkgevers om stil te staan bij hoe ze hun werknemers kunnen ondersteunen bij een gezonde en productieve leefstijl. 

Werkenden in Nederland zitten gemiddeld 8,9 uur per werkdag, heeft TNO berekend. Daarvan zitten ze meer dan de helft (4,5 uur) tijdens werktijd, 1,0 uur tijdens woon-werkverkeer en 3,4 uur tijdens de vrije tijd. De werkomgeving is gericht op zitten en daagt nauwelijks uit tot bewegen, zegt TNO. Ook de Sportraad signaleert dat bewegen in en rondom werk niet vanzelfsprekend is in de Nederlandse werkcultuur. En dat terwijl werknemers die veel bewegen, productiever zijn, aldus de raad. Daarnaast zorgt bewegen ervoor dat werknemers gezonder zijn en dat voorkomt verzuim. Als werkgever mag je de werknemers motiveren om productief en fit te blijven. Bied bijvoorbeeld programma's aan om in beweging te blijven, ga in teams wandelen of ga naar buiten tijdens overleg.
  

5 praktische punten over de bedrijfsrisico’s van ongezond gedrag en het stimuleren van gezond gedrag.

1 TNO: 'Zittijd onder werkenden is zorgelijk'

Uit onderzoek van TNO blijkt dat langdurig zitten ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. De jaarlijkse zorgkosten door langdurig zitten worden geschat op €1,2 miljard. Werkgevers kunnen bijdragen aan een beweegcultuur door bijvoorbeeld staand vergaderen te stimuleren, bureaufietsen aan te bieden en wandeloverleggen te organiseren.

  

2 Sportraad: 'Maak bewegen onderdeel van de bedrijfscultuur'

De Sportraad adviseert bedrijven om bewegen actief te integreren in hun werkcultuur. Dit betekent niet alleen aandacht voor ergonomie en veilige werkomstandigheden, maar ook het stimuleren van actieve pauzes, sportmogelijkheden en het onderbreken van lange zitperiodes. Organisaties die inzetten op vitaliteit en beweging, kunnen aantrekkelijker zijn voor talent in een competitieve arbeidsmarkt.

3 Webinar Vitaliteit: Waar liggen de mogelijkheden, wat werkt en hoe werkt het juist niet?

Meer vitaliteit op de werkvloer laat jouw organisatie floreren en je werknemers optimaal presteren. Een effectief vitaliteitsbeleid helpt om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden. Het gevaar ligt echter op de loer dat vitaliteit vooral iets is voor de fun, zolang het wordt ingericht met padelclinics, fruitmanden en yogaworkshops. Waar moet je als werkgever op letten als je mét echte impact werk wil maken het thema vitaliteit? Waar liggen de mogelijkheden, wat werkt en hoe werkt het juist niet? En hoe krijg je dit verankerd in een duurzaam vitaliteits- en beloningsbeleid? In dit webinar deelt Esther Flipse van Merknemers de bouwstenen van duurzaam beloningsbeleid en de samenhang tussen de verschillende thema’s. Margot van Hoijdonck van Vitaliblij vertelt wat duurzaam vitaliteitsbeleid inhoudt, deelt inspirerende praktijkvoorbeelden en geeft je concrete handvatten voor het implementeren daarvan in jouw organisatie.

 

4 Dit zijn de BRAVO-thema's voor een gezonde leefstijl van werknemers

Leefstijl heeft zowel te maken met ongezond gedrag, zoals roken en overmatig alcoholgebruik, als met gezond gedrag, zoals lichaamsbeweging, gezonde voeding en ontspanning. Deze gedragingen staan in Nederland ook wel bekend onder de noemer ‘BRAVO’. De BRAVO-methodiek richt zich op vijf pijlers:
  • Bewegen: Zorg voor voldoende lichaamsbeweging tijdens de werkdag.

  • Roken: Stimuleer stoppen met roken door ondersteuning en programma’s aan te bieden.

  • Alcohol: Bewustwording en matig gebruik op de werkvloer.

  • Voeding: Bied gezonde lunchopties en stimuleer gezonde eetgewoonten.

  • Ontspanning: Zorg voor voldoende rustmomenten en stressreductie.

Wat kun je HR doen om te voorkomen dat werknemers uitvallen door ziekte als gevolg van een ongezonde leefstijl? Lees het in ons eerdere artikel over de BRAVO-thema's

 

5 Fiscale mogelijkheden gezondheidsbevordering

Er zijn veel mogelijkheden om de gezondheid van werknemers te bevorderen. Denk aan stoppen met roken, bedrijfsfitness, een sportdag voor werknemers, yoga ter ontspanning of een fiets van de zaak. Maar ook het verstrekken van gezonde maaltijden, goede inrichting van de werkplek, beschermende middelen, de ziektekostenverzekering van werknemers, medisch onderzoek, EHBO- of reanimatiecursus of een cursus omgaan met werkstress kun je inzetten om de gezondheid van je werknemers te bevorderen. De fiscale consequenties van het vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen van deze gezondheidsbevorderende mogelijkheden zijn over het algemeen dat je de kosten daarvan als werkkosten aanwijst. Hierdoor vallen de kosten in de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Het stimuleren van een fitte en productieve werkcultuur vraagt om structurele aanpassingen en bewuste keuzes. Door beweging en vitaliteit te integreren in de bedrijfscultuur, niet alleen als een extraatje maar als vast onderdeel van het werkklimaat, kunnen werkgevers bijdragen aan een gezondere en duurzamer inzetbare werknemerspopulatie. Doe mee en zet vitaliteit op de agenda!

Bron: Brightmine en NVP

Onze partners