De Belastingdienst heeft de rekenvoorschriften voor de geautomatiseerde loonadministratie van 2025 gepubliceerd.
De voorschriften bevatten formules en andere bepalingen die nodig zijn voor de geautomatiseerde berekening. Bij het berekenen van de loonheffingen/premie volksverzekeringen maak je gebruik van rekenvoorschriften of loontabellen. Als je een softwarepakket gebruikt voor het berekenen van de loonheffingen/premie volksverzekeringen, dan zijn rekenvoorschriften (formules) in het pakket verwerkt. Het pakket berekent dan de loonheffingen voor je. Gebruik je geen salarissoftwarepakket, dan pas je de witte of groene loontabellen toe voor de berekening van de loonbelasting/premie volksverzekeringen.
Wijzigingen versie januari 2025
-
Algemeen: De Belastingdienst heeft, voor zover nodig, alle jaartallen, bedragen en percentages aangepast.
-
Paragraaf 1: Sinds 2022 zijn de vroegere bijlagen 2 tot en met 7 vervangen door een apart te downloaden bijlage. De Belastingdienst heeft nu de tekst over deze wijziging verwijderd.
-
Paragraaf 2.2.3.3: Sinds 2024 kunnen alle inhoudingsplichtigen de alleenstaande-ouderenkorting toepassen. De Belastingdienst heeft nu de tekst verwijderd die aangaf dat dit met ingang van 2024 is gewijzigd.
-
Paragraaf 2.2.4: De Belastingdienst heeft na de formule de volgorde van de tekst logischer weergegeven. De Belastingdienst heeft verduidelijkt dat er een verschil is tussen de situatie van loon hoger en loon lager dan het maximumtabelloon. Op twee plekken stond aangegeven dat er twee berekeningssystematieken zijn voor het geval het loon hoger is dan het maximumtabelloon. Die heeft de Belastingdienst samengevoegd. Bij systematiek 1 heeft de Belastingdienst bij het eerste punt aangegeven dat het bedrag van de inhouding bij het hoogste tabelloon wordt aangeduid met symbool Y.
-
Bijlage 2: Sinds 2022 zijn de vroegere bijlagen 2 tot en met 7 vervangen door een apart te downloaden bijlage. De Belastingdienst heeft nu de tekst over deze wijziging verwijderd.