Met de invoering van de nieuwe wet 'Van school naar duurzaam werk' wil het kabinet jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt betere ondersteuning bieden. De wet moet op 1 januari 2026 ingaan.
De wet moet onder andere door ondersteuning van en samenwerking tussen scholen, Doorstroompunten en gemeenten.
Veel jongeren zonder werk
Uit onderzoek blijkt dat er meer dan 100.000 jongeren zijn die geen werk hebben en geen opleiding volgen, ondanks de personeelstekorten. Niet alle jongeren slagen erin om zelfstandig een baan of vervolgopleiding te vinden. Dit terwijl gemeenten kunnen vaak niet voldoende passende ondersteuning bieden.
Loopbaanbegeleiding
Minister Bruins benadrukt dat veel jongeren moeite hebben met de overgang van school naar werk, terwijl er een groot tekort is aan vakmensen. De nieuwe wet biedt ze de nodige ondersteuning om een passende baan te vinden en niet uit te vallen. Staatssecretaris Nobel voegt toe dat er meer dan honderdduizend jongeren werkloos zijn, ondanks de vraag naar personeel, en dat er geïnvesteerd wordt in betere begeleiding bij de overgang naar werk. Staatssecretaris Paul stelt dat langdurige begeleiding nodig kan zijn om jongeren goed op de arbeidsmarkt te plaatsen.
Wet ‘Van school naar duurzaam werk’
Het doel van het wetsvoorstel is om kansengelijkheid onder jongeren te vergroten door betere begeleiding mogelijk te maken bij de overgang van school naar werk en bij het behouden van werk. Het wetsvoorstel bestaat uit 4 samenhangende maatregelen:
Scholen bieden aanvullende loopbaanbegeleiding tijdens het onderwijs en na diplomering, gericht op de overgang naar vervolgonderwijs of werk;
-
voor de doorstroompunten geldt dat zij hun doelgroep uitbreiden en jongeren tot 27 jaar (nu 23) die zonder startkwalificatie het onderwijs verlaten, begeleiden naar werk of terug naar school.
-
gemeenten bieden jongeren tot 27 jaar meer preventieve en passende ondersteuning terug naar school, naar werk of een combinatie van beide;
-
partijen werken verplicht samen in een aanvullend regionaal programma.
De focus ligt op jongeren die ongeacht de stand van de economie moeite hebben om aan het werk te komen en aan het werk te blijven. Dit zijn jongeren uit:
-
praktijkonderwijs (pro);
-
voortgezet speciaal onderwijs (vso);
-
entreeopleiding van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo niveau 1);
-
basisberoepsopleiding in de beroepsopleidende leerweg (mbo niveau 2 bol);
-
voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) tot 27 jaar.
Stand van zaken
Minister Bruins stuurde half december 2024 een rapport over het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Naar aanleiding van het advies van de Raad van State is het wetsvoorstel onder andere aangescherpt op het punt van aanvullende maatregelen voor de verwerking van bijzondere persoonsgegevens.
Bron: Brightmine