Logo

Daag je brein uit, het vraagt erom

Daag je brein uit, het vraagt erom

4 okt 2024
Daag je brein uit, het vraagt erom (1).png

Tijdens het NVP Najaarscongres op 1 oktober jl. in Utrecht, was Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU in Amsterdam, een van de keynotesprekers. Het thema van de middag: Vitaliteit en welzijn en de toekomst van werk. Scherder hield een vurig pleidooi voor de vitaliteit van je hersenen. “Als je aan het einde van de dag denkt: dit was een lekkere dag, heb je je brein onvoldoende uitgedaagd.”

“Samen gaan we vanmiddag een beetje hannesen,” beloofde Scherder de volle zaal. “Een beetje schuren, dat wordt leuk!” Scherder heeft het tempo er meteen goed in. Met beelden maakt hij inzichtelijk welke delen van het brein belangrijk zijn voor de vitaliteit. Na je dertigste neemt de stof myeline af in het brein. Een witte, vetachtige stof die zich rondom de zenuwcellen bevindt. Het bedekt de uitlopers van de zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van signalen van de ene zenuwcel naar de andere zenuwcel. Het goede nieuws: je kunt iets tegen die afname doen. Moeite doen is essentieel. Scherder: “Als je denkt: dit was een lekkere dag, heb je je brein onvoldoende uitgedaagd. Hard werken is gezond, vooral als je er zin in hebt.”

  

Beweeg en leer nieuwe dingen

Zijn tweede advies: beweeg. Ideaal zou zijn ieder half uur drie minuten, maar op zijn minst toch een half uur per dag. Scherder: “Een werkdag lang zitten verhoogt het risico op ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en overgewicht. Na een dag achter de laptop neemt de doorbloeding in je hersenen af. Alleen een uurtje naar de gym ’s avonds heeft geen positief effect, het gaat om regelmatig gedurende de dag bewegen. Beweging verbetert vooral de ‘executieve functies’ van onze hersenen: het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie. Allemaal functies die we nodig hebben om zelfstandig te functioneren. De ideale start van de dag is op de fiets naar je werk, dan staat je brein aan.”
En reserveer ‘default tijd’. Neem twee keer per dag 15 tot 20 minuten pauze waarin je je brein niet cognitief belast. Maak een wandeling of luister naar je lievelingsmuziek. Default tijd helpt je probleemoplossend vermogen en creativiteit te verbeteren. Het zijn de momenten waarop je een ingeving krijgt: je staat in de rij bij de supermarkt of onder de douche. En tot slot:blijf nieuwe dingen leren. “Als je elke dag hetzelfde doet, kakt je brein in. Daag je brein uit, het vraagt erom.”

  
Kortom, Scherder biedt waardevolle adviezen voor HR-professionals om persoonlijk fit en scherp te blijven. Daarnaast deelt hij suggesties voor beleid binnen organisaties: ontzorg medewerkers niet te veel, daag ze uit, stimuleer verandering en zorg ervoor dat ze continu iets nieuws leren. Hij eindigt met een krachtig pleidooi voor meer beweging, zowel in het onderwijs als in bedrijven, en benadrukt dat het belangrijk is om dit op te nemen in het beleid, aangezien de politiek hier geen dwingende rol in zal spelen.

  

Benieuwd naar het hele congres? Bekijk hier de foto-impressie van het NVP Najaarscongres 2024.

Foto-impressie

  


  
Gratis naar een NVP-congres? Word lid!

Ben jij klaar om je HR-kennis naar een hoger niveau te tillen? Kom dan naar een congres van de NVP en laat je inspireren door topsprekers! Twee keer per jaar organiseert de NVP een exclusief congres en voor leden is deelname gratis! Een NVP-congres geeft je dé kans om te leren van experts, je netwerk uit te breiden en de laatste trends in de HR-wereld te ontdekken.  
Lees hier meer over het NVP-lidmaatschap! 

Onze partners