Logo

Grote blinde vlek bij werkgevers: bijna helft van de moeders ervaart terugkeer naar werk als zwaar

Grote blinde vlek bij werkgevers: bijna helft van de moeders ervaart terugkeer naar werk als zwaar

3 okt 2024
Grote blinde vlek werkgevers terugkeer moeders na zwangerschapsverlof.png

Bijna de helft van de vrouwen vindt het zwaar om weer aan het werk te gaan na het krijgen van een kind. Tegelijkertijd durft ruim 43,5% niet aan te geven wat ze nodig hebben om deze overgang soepel te laten verlopen. Hierdoor weten werkgevers vaak niet hoe ze hun medewerkers effectief kunnen ondersteunen. Dit blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd door 24baby en Parents Inc.

Er zijn verschillende redenen waarom de terugkeer naar werk kan tegenvallen. Lichamelijke klachten, vermoeidheid en een gebrek aan steun vanuit de werkgever worden het vaakst genoemd. Het gebrek aan ondersteuning kan ertoe leiden dat werkgevers waardevolle krachten verliezen. Zo zegt een van de deelnemers: “Door de houding van mijn werkgever na mijn terugkomst van verlof ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe baan.” 
  

Onzichtbare obstakels, gemiste kansen

Het onderzoek toont aan dat werkgevers vaak kansen missen om moeders effectief te ondersteunen bij hun terugkeer naar werk. Een groot probleem is dat veel vrouwen zich niet vrij voelen om aan te geven wat ze nodig hebben: maar liefst 43,5% van de moeders spreekt zich niet uit. Dit leidt ertoe dat belangrijke knelpunten onzichtbaar en onopgelost blijven. 
 

Er heerst een taboe op het aangeven van behoeften, wat vaak voortkomt uit het gevoel te falen of collega’s in de steek te laten. “Meer flexibiliteit of meer ondersteuning is lastig te vragen, dat geeft toch een gevoel van falen,” zegt een respondent.

Hoewel 79,4% van de vrouwen moeite heeft met het vinden van een balans tussen werk en gezin, krijgt slechts een klein deel de steun die ze nodig hebben. “Werkgevers denken vaak dat alles goed gaat zolang er geen klachten zijn, maar deze blinde vlek is zorgwekkend,” zegt Lotte Bode, medeoprichter van Parents Inc. “Als zo’n groot deel van de vrouwen zich niet vrij voelt om hun behoeften te uiten, blijft veel potentieel onbenut. Door deze verborgen worstelingen verliezen bedrijven waardevolle krachten zonder te beseffen wat er echt speelt.”

  

Tegenvallers bij de terugkeer naar werk

Hoewel een derde van de moeders positieve verwachtingen heeft van hun terugkeer naar werk, blijkt de realiteit vaak anders. De meest voorkomende tegenvallers zijn:

  • Fysieke en mentale klachten. Ruim 20% voelt zich fysiek nog onvoldoende hersteld om te gaan werken, terwijl slaapgebrek en verminderde concentratie de werkprestaties belemmeren.
  • Gebrek aan steun van de werkgever. Van een gebrek aan interesse tot onvoldoende kennis over rechten rondom ouderschap, werkgevers schieten vaak tekort in hun ondersteuning.
  • Hoge werkdruk in minder uren. Vrouwen die minder uren gaan werken of kolftijd gebruiken, moeten vaak dezelfde hoeveelheid werk doen als voor hun verlof, wat leidt tot tijdgebrek en spanning.
  • Balans tussen werk en gezin. Het kost tijd om de juiste balans te vinden, vooral als er onverwachte situaties zijn, zoals een ziek kind of problemen met de kinderopvang. Flexibiliteit vanuit de werkgever is hierin cruciaal.

Fabienne Janssen Lok, onderzoeker bij 24baby, merkt op dat vooral vrouwen voor wie dit het eerste kind is, vaak worstelen met deze overgang. “Veel nieuwe moeders vergelijken de terugkeer naar werk met terugkomen van vakantie, maar dat onderschat de impact enorm. De combinatie van slaapgebrek, hormonen en de nieuwe verantwoordelijkheden thuis maakt deze periode uniek uitdagend.”

   

Waarom het wél goed kan gaan

Het onderzoek laat ook zien dat het anders kan. Moeders die wel de nodige ondersteuning krijgen, ervaren de terugkeer naar werk aanzienlijk positiever. “Mijn werkgever was goed voorbereid en flexibel, wat mijn terugkeer veel makkelijker maakte,” aldus een van de respondenten. Fabienne Janssen Lok voegt toe: “Dit onderzoek laat zien dat vrouwen massaal uitdagingen ervaren bij de terugkeer naar werk en hoe groot de rol van de werkgever hierin is. Uit eerder onderzoek van 24Baby blijkt ook dat werkgevers die goed op de hoogte zijn van de regels rondom kolven en ouderschapsverlof, werkende ouders veel stress besparen. Dit leidt tot meer werkgeluk én minder uitval. Een win-win voor werkgever en werknemer dus.” 

  

Werkgevers, aan de slag!

Lotte Bode van Parents Inc. benadrukt het belang van een proactieve houding bij werkgevers: “Het is tijd dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en structureel beleid ontwikkelen dat rekening houdt met de specifieke behoeften van jonge ouders. Dit zorgt niet alleen voor een soepeler terugkeerproces, maar draagt ook bij aan een inclusieve, gezinsvriendelijke werkomgeving waarin medewerkers zich gesteund voelen. Bedrijven die hierin investeren, profiteren van een hogere medewerkerstevredenheid, betere prestaties en een lagere uitstroom van talentvolle vrouwen.” 

   

Bronnen:
24baby.nl
Parents Inc

Onze partners