Logo

Mentaal welzijn werknemers is essentieel voor elk bedrijf

Mentaal welzijn werknemers is essentieel voor elk bedrijf

1 okt 2024
Mentale welzijn.png

Op 30 september verscheen bij in FD onderstaand interview met NVP-voorzitter Irene Oerlemans. Oerlemans benadrukt hier dat het mentale welzijn van medewerkers cruciaal is voor het succes van een bedrijf. 

Interview:

Aandacht voor het mentale welzijn van medewerkers is cruciaal voor het succes van een bedrijf. Tevreden werknemers benutten hun potentieel optimaal en leveren op de lange termijn de beste resultaten voor zowel zichzelf als de organisatie.

Wanneer het gaat over mentaal welzijn van werknemers komen bepaalde sleutelwoorden altijd terug: veerkracht, inclusiviteit, sociale en psychologische veiligheid, en balans tussen werk en privé. Als deze factoren onvoldoende aanwezig zijn, is de kans groot dat werknemers uitvallen. De cijfers benadrukken het probleem. Ruim een kwart van het verzuim in Nederland is gerelateerd aan mentale problemen. Dit zijn werknemers die vaak langdurig afwezig zijn en moeilijker re-integreren, wat kostbaar is voor bedrijven. Het creëren van een gelijkwaardige, transparante en inclusieve werkomgeving stelt medewerkers in staat om hun volledige potentieel te benutten, wat bedrijven helpt om beter te presteren, aldus Irene Oerlemans, voorzitter van de NVP, een toonaangevend HR-netwerk.

“Het stijgende verzuim vooral van werknemers onder de dertig, is alarmerend”, stelt Oerlemans. De huidige economische, technologische en geopolitieke veranderingen verhogen de druk op de werkvloer, waardoor eisen en vaardigheden voortdurend worden opgeschroefd. Het is complex, en vereist dan ook maatwerk om werknemers gezond en mentaal fris op de werkvloer te krijgen. Dat is zeker in deze tijd van belang, gezien de krappe arbeidsmarkt en de eisen die de jongere generatie stelt aan een prettige en veilige werksfeer. 

Preventie speelt hierin een sleutelrol. Mentale welzijnsproblemen ontstaan niet alleen door werkgerelateerde factoren, zoals veeleisende bazen of werksfeer, maar ook door persoonlijke situaties zoals financiële problemen, relationele issues of slaapproblemen. Hoewel dit moeilijk in kaart te brengen is, kan aandacht voor preventie veel opleveren, stelt Oerlemans, die ook partner is bij Bunchmark, een HR-adviesbedrijf.

“HR-professionals hebben moeite om specifiek beleid te maken voor dergelijke problemen, maar bij bedrijven met hoog verzuim beginnen we altijd met een scan van de situatie”, legt Oerlemans uit. Op basis daarvan wordt in samenwerking met leidinggevenden een preventieplan ontwikkeld om het verzuim terug te dringen. Sommige bedrijven investeren in tools om mentale welzijnsproblemen in kaart te brengen, terwijl anderen kiezen voor vitaliteitsprogramma’s en online platforms. “Maar dit moet wel bij de cultuur van je organisatie passen, en je moet de signalen tijdig herkennen.”

Bron: Future of Work
Tekst: Fred Pals

Onze partners