Op 30 augustus verscheen bij de Telegraaf de bijlage ‘Goede start’ met onderstaand interview, waarin NVP-voorzitter Irene Oerlemans aangaf hoe organisaties kunnen helpen om de mentale veerkracht van medewerkers te verhogen in een tijd waarin verzuim door mentale klachten hoger is dan ooit.
Interview:
Op het NVP-najaarscongres voor HR-professionals, op 1 oktober, verzorgt hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschapper Erik Scherder een sessie over mentaal welzijn en vitaliteit. Hij heeft een verrassende, tegendraadse visie op werkdruk, vertelt Oerlemans. "Scherder bepleit de weg van de meeste weerstand. HR afdelingen stappen vaak in de valkuil om het voor medewerkers gemakkelijk en prettig te maken op het werk. Hij pleit echter voor gezonde stress, want dat zorgt voor een succesgevoel. Bovendien is het verstandig om ervoor te zorgen dat een werknemer steeds iets anders doet. Je moet zorgen dat mensen worden uitgedaagd en in beweging blijven. Dan voel je je ook sterker bij veranderingen. Een andere tip is een empathische houding aannemen, dit helpt de vragensteller ook zelf. Uit hersenonderzoek blijkt dat je, als je veel interesse toont in de ander, het eigen stressniveau naar beneden gaat."
Betrokkenheid tonen
Werkdruk kun je op verschillende manieren benaderen, stelt Oerlemans. ‘Je kunt preventief werk maken van werkplezier en vitaliteit. Het is goed dat er makkelijker en meer wordt gesproken over de mentale gezondheid dan voorheen. Daardoor is er meer ruimte om aan te geven dat je misschien niet zo gelukkig bent op je werk. Bij mentale klachten is het moeilijk vast te stellen in hoeverre deze werkgerelateerd zijn, en wanneer niet. Dat is moeilijk af te pellen,’ constateert ze. ‘Privé en werk beïnvloeden elkaar. Een ingewikkeldere vraag is of je, op het moment dat mensen met een half been buitenstaan omdat ze ongelukkig op het werk zijn of dreigen uit te vallen, als HR proactief actie kunt ondernemen? Zelf pleit ik er voor een grote rol van HR rondom mentale gezondheid. Mijn persoonlijke stijl en mening is dat betrokkenheid tonen beter is dan denken dat iemand het zelf wel oplost. De stijl die ik aanraad, is vragen stellen en zorgen dat je er bent. Waarbij je misschien wat meer vraagt dan wat volgens het verzuimprotocol mag, maar dat in ieder geval met empatie doet!