Nederland staat voor het derde jaar op rij op de 28e positie in de Global Gender Gap Index en blijft daarmee achter ten opzichte van de omringende landen. Dat blijkt uit het Global Gender Gap Report 2024 van het World Economic Forum (WEF).
Gender Gap pas over 132 jaar weg
-
economische participatie en kansen;
-
toegang tot onderwijs;
-
toegang tot zorg en levensverwachting; en
-
politieke invloed.
Nog 132 jaar tot genderkloof weg is
-
De genderkloof is marginaal afgenomen in 2024 en met dit langzame tempo zal het pas in het jaartal 2158 wereldwijd volledig zijn opgeheven.
-
Scandinavische landen domineren de top, maar Duitsland, Spanje en Ierland staan ook in de top-10.
-
56% van de economieën in de Global Gender Gap Index van 2024 hebben wetten die gelijke beloning voorschrijven. Toch geldt slechts voor een op de vij economieën dat zij transparantie bij bedrijven afdwingen en deze wetten ook handhaven.
-
Vrouwen vertegenwoordigen 42% van de wereldwijde beroepsbevolking, maar slechts 31,7% van het senior leiderschap.
-
Hoewel vrouwen bijna de helft van de instapposities bezetten, vertegenwoordigen ze minder dan een kwart van de zogenoemde C-suite rollen (de topmanagementposities).
-
De werving van vrouwen voor leiderschapsposities daalt sinds medio 2022.
-
Mannen hebben grotere en sterkere professionele online netwerken, en maken ook sneller nieuwe connecties ten opzichte van vrouwen.
-
Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in STEM-functies (functies in de wetenschap, technologie, engineering en wiskunde).
-
Vrouwen schatten dat digitale, analytische en groene vaardigheden minder belangrijk zijn voor hun huidige loopbaantrajecten in de komende vijf jaar.
'Nieuw emancipatiebeleid nodig'
In Nederland zijn er plannen om de kinderopvang gratis te maken en om de arbeidsmarkt te hervormen, zodat de arbeidsparticipatie van vrouwen groter wordt. Op 6 juni 2023 is een nieuwe EU-richtlijn (2019/1152) in werking getreden die beloningsdiscriminatie tussen mannen en vrouwen moet voorkomen. Lidstaten moeten uiterlijk op 7 juni 2026 aan de richtlijn voldoen. Het wetsvoorstel tot implementatie van deze richtlijn in de Nederlandse wet is nog in de maak. Het initiatiefvoorstel Wet gelijke beloning van vrouwen en mannen, waarvan de verdediging recent is overgenomen door Tweede Kamerleden Mutluer (Groen Links/PvdA) en Van Kent (SP) voldoet (nog) niet volledig aan de verplichtingen uit de EU-Richtlijn.