CSRD vervangt de NFRD
-
milieuzaken
-
sociale zaken en behandeling van werknemers
-
eerbiediging van de mensenrechten
-
anti-corruptie- en omkoping
-
diversiteit in raden van bestuur (leeftijd, geslacht, opleiding en professionele achtergrond)
De CSRD-regels verbeteren en vervangen de NFRD-regels. De NFRD gold voor ongeveer 11.700 grote bedrijven en groepen in de EU. Onder de CSRD moeten veel meer ondernemingen over duurzaamheid gaan rapporteren, namelijk ongeveer 50.000 in de EU.
Voor wie en vanaf wanneer is de CSRD van toepassing?
-
meer dan 250 medewerkers
-
meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar
-
meer dan 20 miljoen euro op de balans
Maar ook beursgenoteerde sme’s (de zogenaamde small- en mediumsized enterprises) gaan onder de verplichtingen van de CSRD vallen, met uitzondering van 'micro-enterprises’. Zij moeten vanaf boekjaar 2026 (publicatie in 2027) gaan rapporteren.
Wat betekent de CSRD voor HR?
-
Environmental: de impact van het bedrijf op de planeet en omvat energieverbruik, afvalverwijdering, inkoop van grondstoffen, koolstofemissies, waterverbruik en recyclingprocessen.
-
Social: de impact van de bedrijfsvoering op het eigen personeel en de omgeving. Kwesties zijn onder meer diversiteit, gendergelijkheid, werknemersrechten, vrijwilligerswerk en de inzet van flexibel personeel.
-
Governance: de manier waarop een bedrijf wordt aangestuurd en de controle op bijvoorbeeld de samenstelling van besturen, onafhankelijke bestuurders, beschikbare aandelenklassen, interactie met aandeelhouders, beloning en aandeelhoudersrechten.
Dit houdt bijvoorbeeld in dat het bedrijf beleid moet hebben voor diversiteit en inclusie, gelijke kansen en gelijke beloning. HR moet beleid hebben en uitvoeren voor het welzijn van werknemers en kijken naar de sociale impact van het bedrijf op de omgeving. Maar er is ook beleid nodig voor de uitstoot van CO₂ en recycling door personeel, alsook het gebruik van grondstoffen op de werkvloer.
Welke gegevens moeten precies worden gerapporteerd onder de CSRD?
In de CSRD is toegelicht dat dit neerkomt dat bedrijven informatie moeten verschaffen die nodig is voor ‘het begrip van de effecten van de activiteiten van de onderneming op milieu-, sociale en personeelsaangelegenheden, eerbiediging van mensenrechten en de bestrijding van corruptie en omkoping. Op grond van die artikelen moeten ondernemingen dus zowel rapporteren over de effecten van hun activiteiten op mens en milieu als over de wijze waarop duurzaamheidskwesties de onderneming beïnvloeden.’
ESRS
In 2023 is zijn de normen ter uitvoering van de CSRD vastgesteld, de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). De ESRS bevat gedetailleerde en gestandaardiseerde informatievereisten voor bedrijven om te rapporteren over milieu-, sociale en bestuurskwesties. Bedrijven die onder de CSRD vallen moeten aan deze gestandaardiseerde normen voldoen.