Een medewerker heeft steeds zijn of haar parttimedag op een feestdag. Ben je als werkgever verplicht om dit te compenseren? Mr. Edith van Schie geeft antwoord.
Wij hebben een vast aantal vrije feestdagen zoals Eerste en Tweede kerstdag, Nieuwjaarsdag, tweede paasdag enzovoorts. Nu vindt een van onze parttime-medewerkers dat hij over eerste en tweede kerstdag ook loon moet ontvangen of twee extra vrije dagen moet krijgen, omdat deze dagen dit jaar op zijn parttime vrije maandag en dinsdag vallen. Heeft hij gelijk?
Het antwoord
Hij heeft deels gelijk. Als een vrije feestdag op een werkdag van de medewerker valt, dan moet deze worden uitbetaald. Maar als een door de werkgever als vrije feestdag bestempelde dag, op een dag valt waarop de medewerker toch al niet zou werken, dan hoeft aan hem niet alsnog loon te worden uitbetaald en dan hoeft hij ook niet met extra vrije tijd te worden gecompenseerd. Dat kan uiteraard anders zijn als hierover andere afspraken zijn gemaakt.
Waar je als werkgever echter wel rekening mee moet houden is dat het niet de bedoeling is dat een medewerker verhoudingsgewijs – vergeleken met zijn collega’s – minder kan profiteren van vrije feestdagen. Als dat wel zo is, dan moet hij daarvoor wel gecompenseerd worden omdat medewerker gelijk moeten worden behandeld.
Dat werkt als volgt: stel dat in totaal zeven vrije feestdagen zijn aangewezen. Daarvan vallen er in 2023 drie op maandag, één op dinsdag. Nieuwjaarsdag viel in 2023 op zondag dus die kreeg niemand doorbetaald. Een fulltime medewerker heeft in 2023 dus zes doorbetaalde vrije feestdagen. Deze medewerker twee. Als de medewerker 60% werkt, dan zou hij in 2023 verhoudingsgewijs 3,6 vrije feestdagen moeten hebben. Hij heeft er twee dus hij moet voor 1,6 dag gecompenseerd worden.