De loonkloof: het is een onderwerp dat elk jaar weer in het nieuws komt. Want hoeveel iedereen zegt ertegen te zijn, blijft hij bestaan. Directeur-bestuurder Emma Lok van WOMEN Inc. roept iedereen op om deze week tijdens de verkiezingen - eindelijk - mee af te rekenen.
Terwijl ik het onderwerp van deze column opschrijf, word ik bijna moe, omdat ik voor het vierde jaar op rij een column schrijf over de loonkloof, aldus Emma Lok. Niet omdat ik daar zin in heb, maar omdat het nog steeds nodig is. Want vrouwen in Nederland verdienen nog steeds minder dan mannen: per uur verdienen werkende vrouwen volgens het CBS 13 procent minder dan werkende mannen. Vandaag is het Equal Pay Day, wat symbolisch betekent dat vrouwen vanaf nu tot het einde van het jaar voor niets werken. Als we op deze weg doorgaan, gaat het nog heel lang duren voordat hier een einde aan komt.
Naar de stembus
Gelukkig is er ook goed nieuws! Deze week mogen we namelijk naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen en dit biedt kansen om de loonkloof te dichten. Wat kan de politiek doen aan de loonkloof en welke partijen hebben daar plannen voor? Bekijk hier de Gendergelijkheid Programmapunten.
Wanneer we het over de loonkloof hebben, is het belangrijk om eerst duidelijkheid te krijgen over de oorzaken. Een deel van de loonkloof ontstaat doordat een vrouw minder betaald krijgt voor hetzelfde werk dan een man. Dit wordt ook wel ongelijke beloning genoemd. Dit is discriminatie en bij wet verboden (maar die wordt niet gehandhaafd, dus dit gebeurt in de praktijk wel). Een ander deel van de loonkloof wordt veroorzaakt doordat vrouwen vaker dan mannen werken in sectoren met lage lonen, bijvoorbeeld de zorg, de kinderopvang en het onderwijs. Ook hebben vrouwen minder vaak een leidinggevende functie dan mannen.
Om de loonkloof te dichten, zul je iets aan deze verschillen moeten doen. Deze komen voort uit ongelijke kansen om te werken en te zorgen voor vrouwen en mannen. Zo besteden vrouwen 1,5 keer meer tijd aan onbetaald werk (zorg voor kinderen en het huishouden) dan mannen en houden ze dus minder tijd over voor betaald werk, terwijl ruim 60 procent van de vaders juist graag meer tijd met hun kinderen wil doorbrengen maar daar geen ruimte voor ziet. Ook krijgen vrouwen op de arbeidsmarkt te maken met discriminatie wegens zwangerschap. Daar moeten we wat mee!
Lees hier de hele column van Emma Lok op Intermediair
Bron: Intermediair, 14 november 2023