Sinds een half jaar heerst er op de werkvloer ontevredenheid en chagrijn. Een aantal dingen is al geprobeerd. Gezamenlijk lunchen, een vrijdagmiddagborrel en een teamuitje, maar niks helpt. Wat zou je nog kunnen doen?
Het zou zomaar kunnen dat een aantal medewerkers niet (meer) op hun plek zit. Door die ontevredenheid en dat chagrijn ontstaat onrust en onbehagen binnen de groep en worden nog meer medewerkers ontevreden. Het klinkt misschien gek, maar het aanbieden van loopbaanbegeleiding aan alle medewerkers zou wel eens een uitkomst kunnen zijn.
Nu denken veel mensen bij loopbaanbegeleiding aan begeleiding naar een andere baan bij een andere werkgever. Dat is in dit geval natuurlijk niet de bedoeling. Het is dan ook belangrijk om dat goed en duidelijk met de loopbaanbegeleider én met de medewerkers te bespreken. Met de loopbaanbegeleider spreken medewerkers vertrouwelijk over hun toekomstwensen en ambities. Samen gaan ze onderzoeken of de medewerker nog op zijn of haar plek zit. Is dat het geval? Prima! Maar voelt iemand zich niet meer zo behaaglijk bij wat hij doet of op de plek waar hij dat doet, dan is het tijd voor verandering. Bijvoorbeeld door verandering van functie, werkplek of werkdagen.
De conclusie kan natuurlijk ook zijn dat een medewerker toe is aan een nieuwe uitdaging elders. Ook dat is goed om boven water te krijgen. Je kunt dan samen werken aan een harmonieuze exit, zodat de werknemer het bedrijf als een ambassadeur verlaat en niet gefrustreerd en chagrijnig blijft zitten waar hij zit.
Bron: XpertHR