Wat is een goede werkplek voor medewerkers met een psychische kwetsbaarheid zoals AD(H)D? We zetten de aandachtspunten op een rij.
Vooropgesteld, het is aan te raden mensen met een kwetsbaarheid niet in hokjes in te delen en volgens een vast stramien te benaderen en te begeleiden. Dat werkt juist stigma in de hand. Beter kun je kijken naar iemands gedrag op de werkvloer en vragen naar waar iemand mogelijk last van heeft en wat hij nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Want met de juiste begeleiding kunnen deze medewerkers floreren en meestal veel bijdragen aan de organisatie.
Medewerkers met AD(H)D
Om het gesprek met de medewerker goed aan te kunnen gaan is het wel behulpzaam meer te weten over een psychische kwetsbaarheid. Hieronder volgt informatie voor medewerkers met AD(H)D, officieel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, een neurobiologische aandoening die wordt gekenmerkt door aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit.
Mogelijke struikelblokken
- Moeite met het behouden van focus en concentratie. Snel afgeleid door wat er om hen heen gebeurt en door hun eigen gedachten, wat invloed kan hebben op hun productiviteit en vermogen om taken af te ronden.
- Het plannen en organiseren van taken en deadlines kan een uitdaging zijn wat kan leiden tot vertragingen, gemiste deadlines en gevoelens van frustratie.
- Hyperactiviteit en rusteloosheid kunnen afleiden en het moeilijk maken om langdurig te zitten of zich te concentreren.
- Impulsieve beslissingen kunnen leiden tot fouten op het werk of het nemen van risico's zonder voldoende overweging. Tempo en kwaliteit van het werk zijn daardoor ook wisselend.
- Soms roept hun onrustige en afleidende gedrag negatieve reacties op bij collega’s.
Mogelijke kansen
- Mensen met AD(H)D hebben vaak een levendige verbeelding en denken vaak buiten de gebaande paden. Ze kunnen nieuwe perspectieven en creatieve oplossingen vinden voor problemen.
- Hoewel aandachtsproblemen voorkomen, kan iemand met AD(H)D zich soms ook hyperfocussen op taken die hem interesseren. Dit kan leiden tot buitengewone prestaties en productiviteit.
- Mensen met AD(H)D hebben vaak een hoog energieniveau en kunnen zeer enthousiast zijn over taken die hen interesseren. Dit kan een positieve invloed hebben op teamdynamiek en motivatie.
Zo creëer je een veilige werkplek
- Bied flexibiliteit in werkuren en werkomstandigheden, zoals vaker korte pauzes of een rustigere omgeving, om tegemoet te komen aan de individuele behoeften van werknemers met AD(H)D.
- Zorg voor heldere en gestructureerde communicatie, bijvoorbeeld door taken schriftelijk te specificeren en belangrijke deadlines duidelijk te communiceren.
- Geef ondersteuning bij het opzetten van effectieve organisatatiestrategieën, zoals het gebruik van takenlijsten, agenda's of digitale hulpmiddelen om deadlines en prioriteiten te beheren.
- Overweeg redelijke aanpassingen aan de werkplek, zoals het verstrekken van geluiddempende koptelefoons.
- Organiseer trainingen en workshops over AD(H)D voor alle werknemers om het begrip en de acceptatie te vergroten en eventuele vooroordelen of misvattingen te verminderen.
Zo help je werknemers optimaal te functioneren
- Ontdek de sterke punten van werknemers met AD(H)D en wijs taken toe die passen bij hun vaardigheden en interesses.
- Bied gevarieerde taken aan en creëer uitdagingen om verveling te voorkomen en de betrokkenheid te behouden.
- Geef regelmatig positieve feedback en erkenning voor prestaties, dit bevordert hun zelfvertrouwen en motivatie.
- Bied ondersteuning door middel van coaching of mentorprogramma’s voor het ontwikkelen van effectieve werkstrategieën en het omgaan met eventuele uitdagingen.
Bron: XpertHR