Meer bewegen, minder alcohol, stoppen met roken. Je merkt dat sommige medewerkers best iets aan hun leefstijl en gezondheid kunnen verbeteren. Mag je je daarmee bemoeien?
Op vrijwillige basis mag een werkgever medewerkers zeker aansporen tot een gezonder leefpatroon. Tegenwoordig doen veel bedrijven dat ook, vaak onder de noemer ‘duurzame inzetbaarheid’. Werknemers worden gestimuleerd om meer te gaan bewegen of om te stoppen met roken. Kantoorfruit, fietsplannen en douchgelegenheid op de zaak zijn daar andere voorbeelden van. Gezonde werknemers zijn immers blijer, productiever en minder snel ziek. Dat is de investering meer dan waard.
Toverwoord is wel ‘vrijwillig’. Je mag je als werkgever niet zomaar dwingend bemoeien met het privéleven van je werknemers. Dat mag alleen als de leefstijl van de werknemer zijn functioneren beperkt. Zo mocht de werkgever van een kok op een onderzeeboot hem dwingen om af te vallen omdat hij en zijn collega’s zich door zijn omvang nauwelijks konden bewegen in de kombuis. Maar ook werknemers die door een verslaving niet (goed) kunnen functioneren mag je – samen met de bedrijfsarts – dwingend helpen.
Podcast 'Alcohol en drugs op de werkvloer'
Hoe ga je als werkgever om met de verslaving van een medewerker? In deze podcast praat HR Manager en NVP bestuurslid Brenda Warmer met Stephan Roelofs, ervaringsdeskundige en oprichter van Be-Responsible over deze problematiek en over de pragmatische aanpak die hij werkgevers biedt.Be-responsible Be-responsible ondersteunt arbo-diensten en werkgevers. Zij zetten zich in voor een alcohol- en drugsvrije werkvloer. Ze vertellen je er alles over. Hoe je een alcoholprobleem of drugsprobleem herkent, hoe je het kunt voorkomen en hoe je hulp kunt bieden.
Bron: XpertHR