Logo

De Kubler-Ross Change Curve

De Kubler-Ross Change Curve

20 mei 2020
home-office-5112708_1920.jpg.webp

We werken met z'n allen sinds de maatregelen van het kabinet veel meer thuis. En eerlijk is eerlijk, dat was even wennen voor iedereen. Een grote verandering. En dat doet iets met mensen. Maar wat gebeurt er eigenlijk? En hoe kan je hier op anticiperen? Aan de hand van de Kubler-Ross Change Curve legt Organisational development specialist Nanou Haafs-Baart uit wat er gebeurt met mensen in tijden van verandering en welke verschillende fases zij doorlopen.

De Kubler-Ross Change Curve 
De Kubler-Ross Change Curve is van oorsprong gebaseerd op het rouwproces. Je neemt afscheid van een bepaalde situatie en komt in een nieuwe fase die je je eigen moet maken. Dit gebeurt ook als je bijvoorbeeld je baan verliest, een burn-out krijgt of met pensioen gaat. Mensen kunnen last hebben van verandering, groot of klein, waarbij zij door bepaalde fases van de change curve gaan. Dit gaat overigens niet altijd in een vaste volgorde. Mensen kunnen zelfs tussen fases heen en weer gaan. Ieder mens heeft zijn eigen proces. 

kubler-ross-change-curve-3

bron: Exact

Waarom is verandering moeilijk?
Ieder mens is geneigd om alles bij het oude te laten. We houden van een dagelijks ritme waardoor we weten waar we aan toe zijn en vanuit die wetenschap kunnen we de risico’s mogelijk aardig overzien. Veranderingen verstoren onze behoefte aan zekerheid. In het voorbeeld van corona werden we in één klap met een grote verandering geconfronteerd. Het ritme werd verstoord en dat was zelfs voor de meest flexibele mensen misschien wel even schakelen. 

Toch kunnen we er niet altijd om heen.....

Naar de blog

Onze partners