Datum & tijd
21 maart 2024
09.30 - 15.30
Programma van NVP Voorjaarscongres 2024
Op donderdag 21 maart: | |
9:30 - 10:00 | Inloop en registratie |
10:00 - 10:55 | Workshopronde 1 |
Workshop Gelijke kansen in leren Door Kroese (Ingeborg) | |
Kennissessie Toolbox & Manifest Door Mulder (Marieke) | |
Workshop Bouwen aan veiligheid Door Kooi (Marije) | |
Workshop De kracht van verschillen Door Rossum (Anke) van, Meer (Monique) van der | |
11:05 - 12:00 | Workshopronde 2 |
Workshop "Zichtbaar maken van relaties binnen bedrijven" Door Schaap, R. (Rijnder) | |
Workshop "Hoe maak je van inclusie een meetbaar doel? Door Haas (Marco) de | |
Workshop: bias voorkomen in werving en selectie Door Felten (Hanneke) | |
NVP Code Sociale Veiligheid Door Warmer, B.E.S. (Brenda), Hölscher (Steven) | |
12:00 - 13:00 | Lunch |
13:00 - 13:10 | Plenaire opening en presentatie NVP Code Sociale Veiligheid Door Oerlemans, I. (Irene) |
13:10 - 13:35 | Keynote "Wetenschappelijke inzichten over een inclusieve organisatiecultuur" Door Toorn (Jojanneke) van der |
13:35 - 14:20 | Implementatie van Diversiteitsinitiatieven in de Praktijk Door Kolader (Gwen), Zanten (Christina) van |
14:20 - 14:50 | Afsluitende keynotepresentatie "mijn ontelbare identiteiten"" Door Çankaya (Sinan) |
14:50 - 15:00 | Afronding |
15:00 - 15:30 | Afsluitende drankjes |
-
Diversiteit, inclusiviteit en gelijke kansen zijn terugkerende thema’s in de maatschappij. Ook organisaties hechten er steeds meer belang aan. In L&D wordt vaak gekozen voor aparte trainingen, bijvoorbeeld trainingen in onbewuste vooroordelen. Alle andere trainingen en opleidingen worden gezien als gender/etniciteit/klasse-neutraal omdat we iedereen gelijk behandelen. Maar sociale categorieën zoals gender, etniciteit en klasse kunnen een belangrijke rol spelen in de ervaringen van lerenden, voor, tijdens en na een opleiding of training. Het niet erkennen van deze rol kan betekenen dat trainingen en opleidingen de huidige ongelijkheid versterken en zelfs creëren.
Maar wat is dan de rol van gender of etniciteit in leren en hoe zorg je dat je training of opleiding inclusief is, en gelijke kansen ondersteunt? In mijn onderzoek gaven veel trainers aan dat nooit echt geleerd of besproken te hebben. In dit uur help ik je graag op weg met de meest recente onderzoeken en praktische aanbevelingen.
-
De Nederlandse arbeidsmarkt biedt veel kansen. Kansen om aan werk te komen en je verder te ontwikkelen. Bijna nergens ter wereld doen zoveel mensen mee op de arbeidsmarkt. Toch is die arbeidsmarkt niet voor iedereen even gastvrij. Er staan nog steeds mensen aan de kant die wel willen en kunnen werken. Er zijn bedrijven die daar oog voor hebben, maar nog niet iedereen ziet het belang van diversiteit en inclusie. De ambitie voor een meer diverse en inclusieve organisatie ligt er, maar waar en hoe begin je? De werkvloer moet een plek zijn waar iedereen welkom is, zichzelf kan zijn, zich veilig voelt, zich kan ontplooien en gelijkwaardig wordt behandeld. Werkgevers hebben hierin een sleutelfunctie. Zij kunnen bijvoorbeeld hun werving- en doorstroombeleid zodanig aanpassen dat er meer gelijke kansen ontstaan. Ook kunnen ze bij alle medewerkers bewustwording en draagvlak voor inclusiviteit stimuleren. Werkgevers kunnen het werk zo organiseren dat het aansluit bij de talenten van mensen en bij wat zij nodig hebben om duurzaam aan het werk te kunnen. En natuurlijk is het belangrijk dat de top van een bedrijf het goede voorbeeld geeft op het gebied van inclusie.
De sessie is voor werkgevers die inclusie, diversiteit en gelijkwaardigheid binnen hun organisatie willen realiseren en op zoek zijn naar inspiratie om weer een stap verder te komen. Met een denktank van bedrijven, brancheverenigingen en deskundigen heeft AWVN een manifest en toolbox opgesteld, waarmee iedere werkgever stappen kan zetten die een groot verschil maken. In de workshop:- Geven we een introductie op het thema diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid
- Zoomen we in op de “why”: de belangrijkste redenen voor organisaties om hiermee aan de slag te gaan?
- En brengen we de mogelijkheden in kaart: Een inclusieve organisatie is niet in één dag gebouwd, dus laat je vooral inspireren en bepaal je eigen startpunt.
-
Als je in een grotere groep vraagt: voel jij je wel eens onveilig op de werkvloer? Dan is de kans nihil dat je een eerlijk antwoord krijgt. Praten over DI&E is een gevoelig onderwerp. Zeker als er ‘gedoe’ is op de werkvloer over dit onderwerp. Hoe kan je gesprekken hierover op een veilige manier organiseren?
In deze workshop gaan we aan de slag met de methodiek LEGO®SERIOUS PLAY® waarbij je kan ervaren hoe spel een veilige setting kan creëren om hierover een gesprek aan te gaan. Je ervaart hoe onze communicatie vol is van aannames die een open gesprek over een onderwerp vaak belemmeren. En we gaan zelf aan de slag om te bouwen met legostenen over DI&E; wat zijn je eigen ervaringen? De workshop geeft inspiratie om gesprekken over dit onderwerp op de werkvloer anders aan te pakken! -
Van 10:00 tot 10:55
Workshop De kracht van verschillen
Door Rossum (Anke) van, Meer (Monique) van derMonique en Anke werken beiden bij Berenschot. Zij geloven in de kracht van verschillen en weten hoe belangrijk een sociaal veilige en inclusieve omgeving is om die verschillen samen te brengen en te laten floreren. Maar hoe kun je als HR professional werken aan een dergelijke omgeving, waar iedereen zichzelf kan zijn en écht ruimte is voor verschillen? In hun workshop geven Monique en Anke antwoord op deze vraag, waarbij zij ook laten zien hoe je op een creatieve en speelse manier het gesprek over diversiteit en inclusie in de organisatie kan voeren.
-
Van 11:05 tot 12:00
Workshop "Zichtbaar maken van relaties binnen bedrijven"
Door Schaap, R. (Rijnder)Octagon Advies heeft een analysetool ontwikkeld met de naam “Your Identity”, die organisaties in staat stelt om een cultuurscan te maken van hun organisatie.
In deze workshop willen wij jullie graag meenemen in een “life” situatie van Your Identity. Wij willen laten zien dat wij geloven dat het te meten is of een cultuur in balans is of niet. Als de balans ten aanzien van gelijkwaardigheid, inclusiviteit of diversiteit verstoord zou zijn dan registreert Your Identity dit feilloos.
Your Identity registreert de onderlinge (onbewuste) menselijke verhoudingen in een organisatie. Als de onderlinge verhoudingen goed zijn, dan zal zich dit ook uitbetalen voor de organisatie in bijvoorbeeld een laag ziekteverzuim, goede samenwerking binnen en tussen afdelingen, laag personeelsverloop, hoog gemotiveerd personeel etc.
Als Octagon Advies zijn we trots te kunnen melden dat wij sinds kort ook in staat zijn om de uitkomsten van de cultuurscan direct te koppelen aan een generatiescan! Thema’s als gelijkwaardigheid, inclusiviteit en diversiteit raken direct vraagstukken ten aanzien van verschillende generaties in organisaties (Generatie X,Y,Z en de Pragmatische Generatie). Ondanks dat het helemaal nieuw is en we nog weinig generatiescans gedaan hebben, willen we jullie graag meenemen in de bijzondere uitkomsten hiervan en samen met hierover in discussie! -
Inclusieve organisaties presteren beter, zijn innovatiever en kennen een lager verloop en verzuim. Inclusieve organisaties zijn vooral ook in staat om aan duurzame diversiteit te werken. Terecht dat veel organisaties tijd en geld investeren om inclusie te verbeteren. Maar inclusie zelf wordt vaak beschouwd als een ‘soft’ thema waarin gevoelens en emoties de boventoon voeren.
Toch is het heel goed mogelijk om dit sentiment ‘hard’ te maken met betrouwbare data en op die manier inzicht te krijgen in de actuele inclusie toestand én in de belangrijkste drijfveren achter die toestand. Voor het nemen van de juiste beslissingen is dit inzicht essentieel. Maar hoe krijg je dat?In deze workshop neemt The Better Company je op een interactieve mee naar de afdeling DEI (Diversity, Equity & Inclusion) van het warenhuis van de wetenschap. De wetenschap biedt namelijk allerlei manieren om inclusie te meten en om erachter te komen hoe ook jouw organisatie zichzelf kan verbeteren. Met voorspelbare impact.
-
Vooroordelen en stereotype beelden hebben we allemaal. Maar hoe voorkomen we dat deze invloed hebben op werving en selectie? In deze workshop leggen we dat uit en gaan we praktisch met elkaar aan de slag. We gaan in het bijzonder in op de methode objectief werven en selecteren. Dat is een praktische en bewezen effectieve methode om te zorgen dat je beste kandidaat vindt én de invloed van ‘bias’ vermindert. Twee vliegen in één klap dus.
-
Tijdens deze (intro) workshop delen wij de kern van de aanpak rond Sociale Veiligheid binnen bedrijven, welke wij beschrijven in onze nieuwe NVP code. We delen de aanleiding van het schrijven van de Code en de nut en noodzaak voor HR professionals om dit onderwerp intern hoog op de agenda te zetten. Maar waar begin je dan en wie heb je nodig?
De valkuilen rond dit gevoelige onderwerp bespreken we plenair en delen tips van andere werkgevers. Genoeg voedingsbodem om dieper op dit complexe maar actuele onderwerp in te gaan in onze vervolg workshops welke we kwartaalijks vanuit de NVP gratis gaan aanbieden aan onze leden. -
Van 13:10 tot 13:35
Keynote "Wetenschappelijke inzichten over een inclusieve organisatiecultuur"
Door Toorn (Jojanneke) van derTijdens haar presentatie, waarin wetenschap en praktijk samenkomen, gaat prof. dr. Jojanneke van der Toorn in op de macht van de norm en legt daarbij uit hoe deze diepgeworteld is in ons brein. Ze neemt ons mee in de complexiteit van organisatiestructuren die vaak zijn afgestemd op een specifiek type mens, zonder rekening te houden met diversiteit en beperkingen.
Ontdek tijdens haar presentatie hoe wetenschappelijk onderzoek ons begrip verdiept van wat het betekent om buiten de norm te vallen en hoe dit onze dagelijkse interacties en organisatieculturen vormgeeft.
Ze gaat in op cruciale vragen, zoals: Hoe beïnvloedt anders zijn ons dagelijks leven en wat draagt daadwerkelijk bij aan inclusiviteit? Verken het spanningsveld tussen identiteitsbewust en identiteitsblind beleid en begrijp waarom effectief beleid beide perspectieven moet omarmen.
Ontdek hoe minderheidsgroepen actief zoeken naar 'safetycues' en waarom het essentieel is rekening te houden met draagvlak, zelfs in de meest uitdagende discussies. Jojanneke biedt inzicht in wat dit betekent voor je diversiteitsbeleid en hoe je het effectief kunt aanpakken.
Als kers op de taart deelt Jojanneke openbare tools, waardoor je direct aan de slag kunt met de opgedane kennis. -
Van 14:20 tot 14:50
Afsluitende keynotepresentatie "mijn ontelbare identiteiten""
Door Çankaya (Sinan)Onder de titel "Mijn ontelbare identiteiten" neemt Sinan je mee op een reis door zijn persoonlijke en professionele ervaringen. Als cultureel antropoloog, schrijver en onderzoeker heeft hij unieke inzichten verworven in de complexe dynamiek van onze samenleving.
Door levendige scènes en anekdotes uit zijn eigen leven, werpt hij een kritische blik op diversiteitsbeleid en de schijn van neutraliteit en objectiviteit binnen ambtelijke kaders.
Sinan moedigt het publiek aan na te denken over hun eigen standplaats en de bril waardoor ze naar de wereld kijken. Zijn persoonlijke verhaal vormt niet alleen een krachtig instrument voor verandering, maar ook een inspiratiebron voor moedige keuzes.
De presentatie eindigt niet alleen met begrip, maar ook met een oproep tot actie. Sinan pleit voor microrevoluties, kleine daden van verzet binnen de vastgestelde kaders. Hij spoort iedereen aan om manoeuvreerruimtes te vinden en moedige keuzes te maken.